Skip to main content

Hoogsensitiviteit is een mooie karaktereigenschap, waardoor je het leven intenser beleeft. Vaak is dit fijn, maar soms ook lastig. Omgaan met hsp kan intens voelen. Je krijgt als hsp’er meer prikkels binnen dan de meeste mensen, waardoor je sneller overprikkeld raakt. Hsp’ers stuiten vaak op onbegrip van de mensen om hen heen, omdat niet-hsp’ers andere behoeften hebben. Veel mensen snappen niet dat hoogsensitieve personen tijd en ruimte nodig hebben om alle prikkels te verwerken.

10x omgaan met hsp tips

In deze blog heb ik 10 tips voor omgaan met hsp voor je, zodat ook jij beter kunt omgaan met jouw hoogsensitiviteit en er de vruchten van plukt. Ben je zelf geen hsp’er, maar is je partner hoogsensitief? In deze blog geef ik ook advies over het omgaan met een hsp partner.

Omgaan met hsp is een leerproces, net als het leren omgaan met overprikkeling. Ook ik ben nog steeds aan het leren hoe ik het beste om kan gaan met mijn hoogsensitiviteit. Ik ben ervan overtuigd dat het leven sowieso voor altijd een leerproces blijft. Wel heb ik zelf ondervonden dat hoogsensitiviteit een enorme verrijking is van het leven. Hoe mooi is het dat je als hsp’er alles intenser beleeft? Zolang je dit ‘alles’ maar weet te doseren.

Hoogsensitieve personen die goed kunnen omgaan met hun hoogsensitiviteit, komen vaak tot bloei. Een hsp’er kan de mooie eigenschappen van het hoogsensitief zijn benutten en er zijn grootste kracht van maken. Met onderstaande tips gaat het jou ook lukken om jouw hsp vóór je te laten werken.

1. Onderzoek of je echt hoogsensitief bent

Misschien speelt er bij jou wel iets anders, waardoor het alleen maar lijkt alsof je hoogsensitief bent. Doe daarom eerst onderzoek naar ‘wat is hoogsensitiviteit?’ Ook als je niet hoogsensitief bent, kunnen mijn tips je helpen.

2. Leer de kenmerken van hoogsensitiviteit kennen

Weet je wat de hoogsensitiviteit kenmerken zijn, dan kun je je gedrag en gevoelens beter plaatsen. Het geeft je inzicht in waarom je bent zoals je bent.

3. Leer jezelf kennen

Begin met het bijhouden van de momenten waarop je overprikkeld raakt. Zo is het voor jou duidelijk wat je triggers zijn en kun je hier in de toekomst rekening mee houden. Ontdek wat werkt voor jou en pas dit toe in je leven. Omgaan met hsp hóeft niet moeilijk te zijn.

4. Bouw bewust rustmomenten in

Als hsp’er moet je af en toe even bijkomen van alle prikkels die je binnenkrijgt. Neem hier de tijd voor, ook op momenten waarop je denkt dat het niet nodig is. Heb je veel dingen te doen? Bedenk dan of alles ook echt (nu) moet en zorg dat er ook ruimte is voor rustmomenten waarop je kunt ontprikkelen; niet en-en, maar of-of.

5. Cijfer jezelf niet weg

Veel hoogsensitieve mensen hebben van nature de neiging om anderen altijd op de eerste plaats te zetten. Stop hiermee. Ook jij mag er zijn en hoeft je niet altijd aan te passen aan anderen. Eerst jij, dan de rest van de wereld. Punt.

6. Stel duidelijke grenzen

Voor andere mensen is het vaak lastig om te weten wat je aankunt als hsp’er en wat niet. Onderzoek voor jezelf waar je grenzen liggen en vertel dit ook aan de mensen om je heen. Zo kunnen zij hier rekening mee houden.

7. Luister naar je lichaam

Geeft je lichaam aan dat het even te veel is geworden? Luister hier dan naar en geef je lichaam de tijd en ruimte om te ontspannen. Want als hsp niet kunnen ontspannen brengt risico’s met zich mee.

8. Rust in je hoofd

Door alle extra prikkels die je als hsp’er binnenkrijgt, loop je al snel het risico dat je hoofd overloopt. Bekijk wat jou kan helpen rust in je hoofd te krijgen. Misschien kun je mindfulness toepassen in je dagelijks leven of is meditatie iets voor jou.

9. Omgaan met emoties

Als hoogsensitief persoon ervaar je emoties intenser. Niet alleen je eigen emoties, ook de emoties van andere mensen pik je gemakkelijker op. Voor je eigen emoties geldt dat je deze het best kunt toelaten, zodat je ze kunt verwerken. Vecht er niet tegen en accepteer dat ze heftiger zijn dan bij een ander. Het mooie is dat dit ook geldt voor de positieve emoties.

Word je snel overmand door de emoties van anderen? Probeer je dan wat meer voor de negatieve emoties van anderen af te sluiten. Bijvoorbeeld door jezelf wat meer als toeschouwer van de emotie te zien. Bedenk: de ander is boos, bang, verdrietig of geïrriteerd. Niet jij.

10. Accepteer je hoogsensitiviteit

Eigenlijk vind ik dit de belangrijkste tip. Of je het nu leuk vindt of niet: je bent hsp’er en dit blijf je. Er zit dus niets anders op dan jezelf te accepteren en je authenticiteit te omarmen. En geloof me: ik weet als geen ander hoe moeilijk het is. Als het eenmaal lukt, dan voel je je 100 keer lichter.

Hoogsensitief behandeling

Hoogsensitiviteit is geen ziekte. Je hebt geen hoogsensitiviteit, je bént hoogsensitief. Er is dus ook geen medicijn dat je van je hoogsensitiviteit kan genezen. Mocht je als hsp’er vastlopen in je leven, dan is er wel behandeling voor je hoogsensitiviteit mogelijk. Een hoogsensitief behandeling, bestaat uit het accepteren van en het leren omgaan met je hoogsensitiviteit. Omdat elke hsp’er anders is, zal een hoogsensitief behandeling er ook voor iedereen anders uitzien. 

Omgaan met hsp partner

Een relatie hebben met een hsp’er is niet altijd even makkelijk. Wat fijn dus, dat jij nog niet gillend bent weggerend bij je partner en de moeite neemt om je meer te verdiepen in hoogsensitiviteit. Om nog beter om te kunnen gaan met je hsp partner, heb ik een aantal tips voor je. Met deze tips til je jullie relatie naar een hoger niveau. Fijn voor de ander, maar net zo fijn voor jou.

Neem het niet persoonlijk

Af en toe heeft je partner tijd voor zichzelf nodig om te ontprikkelen. Wees je hiervan bewust. Dat je hoogsensitieve partner soms even alleen moet zijn, ligt niet aan jou. De hsp’er gaat niet bij je weg – of vraagt je niet om weg te gaan – omdat hij of zij je niet leuk vindt. De hsp’er heeft alleen een moment voor zichzelf nodig om bij te komen van alle prikkels. Daar laadt de hsp’er van op, om vervolgens weer te kunnen genieten van jouw gezelschap.

Choose your battles

Soms heeft een hsp’er nu eenmaal wat – in jouw ogen – eigenaardigheden. Zo kunnen sommige hoogsensitieve mensen er bijvoorbeeld niet tegen als het geluid van de tv hard staat. Of als je het bestek hard in de bestekla gooit. Of als je smakt.

Zoiets stelt voor jou misschien niet zoveel voor, maar voor de hsp’er wel. Vraagt de hsp’er je of je iets wil aanpassen – de tv wat zachter zetten, of een koptelefoon op doen – en heb je hier eigenlijk geen zin in? Bedenk dan toch even of het nodig is om hier een probleem van te maken.

Als je het ergens echt niet mee eens bent, mag je dit natuurlijk zeggen. Maar bedenk dat je hoogsensitieve partner je echt niet vraagt iets aan te passen om je te pesten, maar voor diens eigen bestwil. Omgaan met hsp is ook voor de hsp’er zelf niet altijd makkelijk.

Vermijd confrontaties niet

Je hoogsensitieve partner zal confrontaties waarschijnlijk het liefst uit de weg gaan. Toch doe je er als partner goed aan om hier niet in mee te gaan. Natuurlijk moet je geen ruzie maken om het ruziemaken, maar mocht er iets zijn, kaart dit dan aan. Je hoogsensitieve partner voelt namelijk zelf ook wel aan dat er iets aan de hand is – juist omdat die zo gevoelig is. Soms is een botsing nu eenmaal nodig om de lucht te klaren.

Nee = nee

Hoogsensitieve personen hebben snel de neiging om zich schuldig te voelen. ‘Nee’ zeggen vinden ze vaak lastig. Zegt je partner ‘nee’ op iets, accepteer dit dan. Ga niet inpraten op je partner, om die op andere gedachten te brengen. Doe je dit wel, dan is er kans dat je je partner een schuldgevoel aanpraat, met als gevolg dat je hsp partner iets tegen zijn of haar wil doet.

Wees bewust van de verschillen en maak zelf plezier

Misschien heb je in jullie relatie al eens gemerkt dat jij en je hsp partner soms tegenovergestelde behoeften en verlangens hebben. Dit hoeft geen probleem te zijn, zolang jullie je bewust zijn van de verschillen en hier open over zijn naar elkaar. Communicatie is de sleutel tot succes.

Hoogsensitieve personen hebben niet altijd de energie voor sociale activiteiten. Dit hoeft niet te betekenen dat jij, als partner van een hsp’er, ook je sociale activiteiten moet beperken. Het is echt niet erg om je partner een avondje alleen op de bank achter te laten en er zelf op uit te trekken. Je hsp partner zal dit waarschijnlijk juist fijn vinden. 

Help grenzen bewaken

Veel hsp’ers vinden het lastig om hun grenzen te bewaken. Jouw taak als partner ligt hier, bij het helpen bewaken van de grenzen van je hoogsensitieve partner. Jij kent je partner als geen ander en weet wat zijn of haar behoeften zijn. Je partner zal je dankbaar zijn.

Geef bedenktijd

Hoogsensitieve personen staan erom bekend dat ze geen overhaaste beslissingen nemen. Overval je hsp partner daarom niet met een vraag waarop je gelijk antwoord wil hebben. Laat je partner eerst even rustig alles op een rijtje zetten.

Geniet van elkaar

Dit hoef ik niet verder uit te leggen, toch? Juist jij als partner moet weten dat hoogsensitiviteit een mooie eigenschap is en veel voordelen met zich meebrengt. Zie de hoogsensitiviteit als een verrijking van de relatie en vergeet ook niet te kijken naar je eigen mooie eigenschappen. Samen versterken jullie elkaar. En geloof mij: een hsp’er kan intenser van je houden en om je geven dan je je kunt voorstellen.

Omgaan met hsp persoon

Eén op de vijf mensen is hoogsensitief. Iedereen heeft dus wel een hsp’er in de omgeving. Omgaan met een hsp persoon is echt niet zo moeilijk als je misschien denkt. Bovengenoemde tips gelden ook voor het omgaan met een hsp persoon in een andere setting.

Met een hsp’er in je familie, vriendenkring, kennissenkring, team of klas, ben je verzekerd van een loyaal iemand, waarop je kunt bouwen. De hsp’er is misschien niet altijd in voor een sociale activiteit en zal in veel gevallen een voorkeur hebben voor één op één contact, maar dit hoeft geen probleem te zijn voor jullie onderlinge band. Weet dat een hoogsensitief persoon erg gevoelig is voor prikkels en wat meer tijd voor zichzelf nodig heeft. Dit ligt niet aan jou. Onthoud ook dat elke hsp’er anders is.

Hopelijk kun je door de tips die ik heb gegeven, beter omgaan met hsp. Of je nu zelf een hsp’er bent, partner bent van een hsp’er of een hoogsensitief persoon in je omgeving hebt: hoogsensitiviteit is een prachtige karaktereigenschap. Koester deze.

Meer inspiratie over omgaan met hsp? Volg mij op Instagram.