Skip to main content

Mindful leven brengt je in het hier en nu, maar mindfulness toepassen in je dagelijks leven is niet altijd makkelijk. Tegenwoordig wordt mindfulness steeds populairder. Het lijkt wel een trend. Dat is natuurlijk positief, maar mindful leven is makkelijker gezegd dan gedaan. In deze blog lees je alles over mindfulness toepassen in je dagelijkse leven.

Leven in een wereld vol prikkels

Er gaat geen uur voorbij zonder dat je een melding krijgt op je telefoon. Op WhatsApp ratelen de berichtjes maar door: je moeder wil koffie met je drinken, je collega heeft haar relatie uit en de buurman klaagt over het feit dat hij al het zoveelste DHL-pakketje van je heeft aangenomen. Dan heb je nog alle meldingen van social media: je beste vriendin heeft een leuke selfie gedeeld op Instagram en op Facebook lees je dat de hond van je oude buurmeisje is overleden. Ondertussen gaat de bel. De buurvrouw vraagt of je wat roomboter voor haar hebt…

Door al die prikkels die aandacht van ons vragen, is het soms moeilijk om in het hier en nu te leven. We denderen maar door en gaan totaal voorbij aan wat nu is. Bewust zijn van wat je doet en even stilstaan bij de wereld om je heen, is een vorm van mindfulness. Wil je meer leren hierover? Ontdek dan wat mindfulness is of bekijk welke mindfulness boeken ik aanraad.

Waarom zou je mindfulness toepassen in je dagelijks leven?

Geluk zit in de kleine dingen. Het leven speelt zich niet af in je telefoon of computer. Geniet je van de kleine dingen? Dan word je een stuk gelukkiger. Daarom is mindfulness toepassen ook zo belangrijk. Het helpt je om even uit je hoofd te komen, in je lichaam. Dat klinkt misschien zweverig, maar ik zie het juist als nuchterheid. Even pas op de plaats, een paar keer diep inademen, een kop thee drinken met aandacht in plaats van afleiding: mindfulness toepassen is niet zo ingewikkeld.

Mindfulness kan je daarnaast helpen met het omgaan met gedachtes en emoties. Ervaar je veel stress of angst? Verlies je snel je focus of je creativiteit? Ook dan kan mindfulness toepassen helpen. Dit is zelfs wetenschappelijk bewezen. Wees dus lief voor jezelf en ga aan de slag met mijn mindfulness oefeningen.

Start met deze mindfulness oefeningen

Mindfulness oefeningen helpen je met leven in het moment. Ook kunnen deze oefeningen je helpen met je hoofd leeg maken. Lees met welke mindfulness oefeningen je laagdrempelig kunt beginnen.

Bewust ademhalen

Focussen op je ademhaling werkt rustgevend. Ga rustig zitten of liggen en concentreer je op je ademhaling. Door bewust adem te halen naar je buik en hierop te concentreren, heb je geen tijd om na te denken of discussies aan te gaan met je gedachtes. Een paar minuten bewust ademhalen werkt al rustgevend en helpt je om je hoofd leeg te maken. Je zult merken dat je weer meer in je lichaam komt. Ademhaling is een heel krachtige tool.

Mindfulness yoga

Mindfulness en yoga gaan hand in hand. Yoga is een perfecte manier om in verbinding te komen met je lichaam. Je maakt je hoofd leeg en creëert een momentje voor jezelf. Met een aantal yoga-oefeningen per dag focus je op de balans van het lichaam en je ademhaling. Hierdoor stroomt er meer energie door je lichaam. Ook concentreer je je op de oefening, waardoor je focust op het moment. Zelf vind ik het fijn om wekelijks een yogales te volgen, bijvoorbeeld bij de sportschool of een yogaschool. Je kunt natuurlijk ook een YouTube-filmpje aanzetten of zelf wat yoga-oefeningen bedenken.

Eten zonder afleiding

Hoe vaak eet je een broodje, terwijl je nog even een mailtje stuurt of appje leest? Misschien eet je wel voor je computer- of televisiescherm. Eigenlijk eet je dan met afleiding. Wanneer je dat eens niet doet en zonder afleiding je eten eet, voel je je meteen een stuk relaxter. Focus je op de geur en smaak. Kauw goed. Hierdoor focus je je op het moment en het is ook nog eens beter voor je spijsvertering.

Even naar buiten kijken

Ervaar je dat je weinig tijd hebt door de dag heen? Mindfulness toepassen kan ook heel simpel even in het hier en nu zijn. Zet bijvoorbeeld een lekkere kop thee en drink hem op terwijl je naar buiten staart. Je zult verstelt staan van wat het met je doet als je even niks hoeft van jezelf. Werk je op kantoor? Ook dan kan dit heel ontspannend werken. Niemand die het door heeft dat jij mindfulness bezig bent.

Mediteren

Meditatie hoeft niet ‘zweverig’ te zijn. Het kan heel erg lijken op bewust ademhalen. In mijn ogen is dit juist heel down to earth. Natuurlijk kun je meditatie spiritueel maken. Maar houd je daar niet van? Dan weet ik zeker dat ‘gewoon even ademhalen’ ook jou kan helpen om rustig en relaxt te worden. Ga lekker liggen en focus je op je ademhaling. Meditation Moments, de app van Michael Pilarczyk, kan je hierbij helpen. En voor je het weet, val je in slaap…

Heb je nog nooit gemediteerd? Lees dan hoe je kunt beginnen met mediteren. Of ben je benieuwd naar andere manieren van mindfulness toepassen? Ontdek de fijnste mindfulness oefeningen en lees hoe ik ontspan als hsp’er.

Wil je meer inspiratie op het gebied van mindfulness toepassen of een kijkje in mijn leven?