Skip to main content

Als hsp is het nog belangrijker om regelmatig ontspanning op te zoeken. Je wil overprikkeling voorkomen. Je neemt namelijk veel meer waar dan anderen en je hebt meer tijd nodig om al deze prikkels en gebeurtenissen te verwerken. Hoe ik mijn ontspanning opzoek, deel ik graag met je in deze blog.

1. Ontspanningsmassage

Als hsp is het best lastig om te ontspannen. Een ontspanningsmassage helpt je om je hoofd leeg te maken. De spanningen die je een periode hebt opgebouwd en opgeslagen hebt in je lichaam, laat je los tijdens een ontspanningsmassage. De spieren kunnen tijdens deze massage ook gestimuleerd worden om hun eigen spanning los te laten. Het werkt dus om stress te voorkomen! Ik neem daarom elke maand een massage.

2. Yogalessen

Naast een maandelijkse ontspanningsmassage, doe ik 1 keer per week aan yoga. Dit helpt mij om mijn hoofd leeg te maken. Door je te focussen op het balanceren van je lichaam, heb je geen tijd om je bezig te houden met alle gedachtes die door je hoofd heen gaan. Daarnaast voel je na elke oefening nieuwe energie door je lichaam stromen. Dit voelt heerlijk!

3. Meditatie tegen stress

Om de ontspanning op te zoeken, mediteer ik regelmatig. Meditatie tegen stress werkt goed en het helpt je omgaan met overprikkeling. Ook ben ik een keer op meditatie retraite geweest op Ibiza. Je trekt je dan terug en zondert je een paar dagen af van de buitenwereld. De focus leg je dan op je innerlijke zelf en mediteert ook regelmatig. Je krijgt reikibehandelingen en kunt kiezen voor een ontspanningsmassage. Tijdens deze dagen leer je onwijs veel over jezelf. Wil jij ook beginnen met mediteren? Lees hier hoe je begint met mediteren.

4. Zwemmen

Toen ik jonger was zat ik op wedstrijdzwemmen. Dit heb ik jarenlang gedaan. Nu doe ik het nog voor de lol, omdat ik merk dat ik hier heel veel ontspanning uit haal. Tijdens het zwemmen ben je vooral bezig met bewegen en heb je geen tijd om na te denken of te piekeren. Je focust je op de slagen en op je ademhaling. Ook al wil je ergens over nadenken, het lukt niet. Voor een hsp’er dus pure ontspanning!

5. Wandelen

Ik vind het heerlijk om te wandelen in de natuur. Als je hoogsensitief bent, kun je extra genieten van de kleine dingen. Al die mooie bladeren in verschillende kleuren, de geur van mos of natgeregend gras… Zulke dingen vallen op. Tijdens een wandeling kom je vaak ook tot de meest creatieve ingevingen!

6. Hardlopen

Hardlopen werkt voor mij ook ontspannend. Net als bij zwemmen, ben je vooral bezig met bewegen. Tijdens het hardlopen probeer ik mij niet te forceren een bepaalde afstand te lopen binnen een bepaalde tijd. Ik ben lekker in beweging en het doel is vooral om mijn gedachtes los te laten.

7. Krachttraining

Sporten werkt tegen stress, spanning en overdenken. Je bent dan even bezig met totaal iets anders dan je gedachtes. Je focust je op je lichaam en zit minder vast in je hoofd.

8. Boeken lezen

Mijn boekenkast staat vol boeken! Van mindset tot fictie; ik vind het heerlijk om weg te kwijnen in een boek. Ook dit werkt voor mij heel ontspannend.

9. Opruimen

Wanneer ik veel aan mijn hoofd heb en merk dat mijn gedachtes door blijven ratelen, begin ik met opruimen. Hierdoor hoef je even niet na te denken en tegelijkertijd ben je productief bezig (iets wat een hsp’er ook erg fijn vindt). Een opgeruimd huis = een opgeruimd hoofd.

10. Ontspannen op een spijkermat

Ook heb ik een nieuwe vorm van ontspanning ontdekt; ontspannen op een spijkermat. Nu denk je misschien: hoe dan? De scherpe uiteinden prikken in de zenuwuiteinden van de huid. Dit stimuleert de doorbloeding. Hierdoor worden afvalstoffen sneller en beter afgevoerd. Je lichaam maakt gelukshormonen aan, die zorgen voor diepe ontspanning en vermindering van pijn. Ik heb de spijkermat van BrellaVio; niet alleen handig, maar ook stylish verantwoord.

Wist je dat ontspannen op een spijkermat helpt bij slecht slapen, stress, hoofdpijn, burn-out, (chronische) pijnklachten en overprikkeling voorkomen?

Wat doe jij om te ontspannen? Laat het mij weten. Ben je nieuwsgierig naar mijn leven als hsp’er?