Skip to main content

Komt het je bekend voor? Als hsp niet kunnen ontspannen is heel vervelend, maar ook best logisch. Hoogsensitieve mensen hebben vaak een erg hoog verantwoordelijkheidsgevoel. Ontspanning schuiven ze vaak voor zich uit, omdat ze nuttig bezig willen zijn of ze vinden een moment voor zichzelf egoïstisch. Toch is het, zeker als hsp’er, erg belangrijk om die ontspanning op te zoeken. In deze blog lees je waarom je als hsp niet kunt ontspannen, waarom het belangrijk is om het wel te doen en hoe je die ontspanning vindt.

Als hsp niet kunnen ontspannen: waarom is het zo moeilijk?

Hsp’ers hebben over het algemeen een groot verantwoordelijkheidsgevoel. Misschien herken je dit wel: je wil nuttig bezig zijn en vraagt veel van jezelf. Ook ben je erg betrokken met de mensen om je heen. Als mensen met hun problemen bij je komen, wil je er voor ze zijn of ze troosten. Het huishouden vind je ook een prioriteit. En oh, die boodschappen moet je vooral niet vergeten…

Een momentje voor ontspanning staat misschien wel op je to-dolijstje, maar daar kom je niet aan toe. Door de dag heen komen er namelijk steeds meer taken bij. Of misschien ben je ervan overtuigd dat een moment voor jezelf egoïstisch is. Als hsp niet kunnen ontspannen is heel vervelend; je staat jezelf hierdoor in de weg.

Waarom is het belangrijk om wél die ontspanning op te zoeken?

Tegenwoordig zijn er veel prikkels: bedrijven die je aandacht vragen met opvallende advertenties, de verslaving van social media of die vriendin die ‘s avonds toch nog even haar ei kwijt moet bij jou. Als hsp’er neem je die prikkels nog intenser waar dan mensen die niet hoogsensitief zijn. Je kunt al snel overweldigd en overprikkeld raken. Ben je nieuw met de term hoogsensitief? Verdiep je kennis met de 5x de beste boeken voor hsp’ers.

10 kenmerken van overprikkeling

Als hsp’er ben je dus gevoeliger voor prikkels. Je hebt ook meer tijd nodig om deze te verwerken. Hoe herken je overprikkeling? Er zijn een aantal kenmerken die je kunt waarnemen als je overprikkeld bent:

  • Hoofdpijn
  • Misselijkheid
  • Vermoeidheid
  • Verminderde concentratie
  • Slaapproblemen
  • Onrust
  • Overlopen van emoties
  • Prikkelbaar
  • Humeurig
  • Boosheid en een gevoel van onmacht

Lees ook hoe je kunt omgaan met overprikkeling.

Als hsp niet kunnen ontspannen? 3 Tips!

Om overprikkeling te voorkomen, is ontspannen een must. Dit is voor een hsp’er vaak makkelijker gezegd dan gedaan. Deze 3 tips gaan je helpen om beter te kunnen ontspannen.

1. Accepteer dat je hsp bent

Als je eenmaal weet dat je hsp bent, is het belangrijk om te accepteren dat je snel overprikkeld bent en dat het jou meer tijd kost om bepaalde emoties, prikkels of gebeurtenissen te verwerken. Het lucht enorm op als je dit geaccepteerd hebt. En dat is moeilijk, weet ik uit ervaring. Je voelt je anders dan anderen en dat is niet altijd even leuk. Maar geloof mij: je wil helemaal niet zijn zoals een ander.

2. Geef de verantwoordelijkheid terug bij wie het hoort

Als hsp’er ben je geneigd om veel verantwoordelijkheid op je te nemen. Het is belangrijk dat je voor jezelf nagaat bij wie de verantwoordelijkheid daadwerkelijk ligt. Hoort het niet bij jou? Geef het dan terug, want dit is onnodige ballast.

3. Stel grenzen voor jezelf

En stel ook grenzen voor het gedrag van de ander. Je hoeft niet alles zomaar te pikken. Dat klinkt misschien heel hard, maar alleen door grenzen te stellen, ga je er niet continu overheen. Want als hsp niet kunnen ontspannen? Die verantwoordelijkheid ligt bij jouzelf.

Omgaan met overprikkeling

Overprikkeld raken is niet iets wat je jezelf kunt afleren. Je kunt er wel mee leren omgaan en ervoor zorgen dat je er in de toekomst minder last van hebt. Er zijn ook een heleboel dingen wél leuk aan hoogsensitief zijn. Zo geniet je sneller en intenser van de kleine dingen in het leven en je voelt vaak haarfijn aan hoe iemand zich voelt in een groep.

Klaar voor ontspanning? Leg je telefoon weg en:

Neem een wandeling in de natuur

Geniet van de natuur, terwijl je wandelt. Neem alles in je op en voel dat je bij elke stap meer ontspannen wordt. Zo word je rustig in je hoofd en stil je het gepieker.

Geniet bewust van wat je aan het doen bent

Zet een kopje thee, doe een rustgevende muziekje aan en geniet. Als hoogsensitief persoon kun je extra genieten van kleine dingen, dus laat dat ook toe.

Ga liggen en doe even helemaal niks

Soms is het juist fijn om helemaal niks te doen. Zet dat zeurende stemmetje in je hoofd uit die je vertelt dat je iets nuttigs moet doen en laat je gedachtes de vrije loop. Val je in slaap? Accepteer dit dan, want je valt niet zomaar in slaap. Onvoldoende slaap versterkt je sensitieve valkuilen, zoals doemdenken.

Neem regelmatig korte pauzes

Om niet overprikkeld te raken is het belangrijk om regelmatig een pauze te nemen. Werk je op kantoor? Neem dan na elke 45 minuten even 5 minuten pauze. Kijk weg van je scherm en kijk uit het raam of haal een kop koffie of thee voor jezelf en je collega’s. Dit werkt ook als je bezig bent met het huishouden en constant bezig blijft gaan. Zet een timer en gun jezelf die pauze.

Neem een bad of douche

Ontspan je lichaam en ervaar de rust in jezelf tijdens een heerlijk bad of lange douche. Het water spoelt letterlijk alle prikkels van je af. Onder de douche ontstaan ook vaak de leukste ideeën. Wist je dat een bad of douche ook helpt om beter in slaap te vallen?

Als hsp niet kunnen ontspannen is verleden tijd

Als hsp niet kunnen ontspannen is niet iets wat je hoeft te negeren en accepteren. Sterker nog: jij mag de verantwoordelijkheid nemen om dit aan te leren en liever voor jezelf te zijn. Maak er echt een taak van, net zoals je dat doet voor alle andere taken op je to-dolijst. Geen smoesjes meer, maar prioriteiten stellen. Goed voor jezelf zorgen komt altijd op nummer 1.