Skip to main content

Denk jij bij een spijkermat ook meteen aan het middel om vluchtende criminelen te laten stoppen? Dat bedoel ik in dit geval gelukkig niet, want dat lijkt me nogal pijnlijk om op te gaan liggen. De spijkermat, ook wel bekend als een acupressuurmat, is een fijne tool om tot een diepe ontspanning te komen.

Wat is een spijkermat?

Een spijkermat is een mat bedekt met honderden kleine, scherpe puntjes, die gelijkmatig over de mat zijn verdeeld. Deze puntjes zijn meestal gemaakt van plastic en zijn ontworpen om drukpunten op het lichaam te stimuleren. Je kunt dit vergelijken met acupunctuur, maar dan zonder naalden. De mat is vaak gemaakt van zacht materiaal zoals katoen of linnen. Een spijkermat kun je gebruiken door er met je rug, nek of andere lichaamsdelen op te gaan liggen, waardoor de puntjes in de huid drukken en de doorbloeding stimuleren.

Spijkermat BrellaVio

Klinkt eng en pijnlijk? Dat valt gelukkig wel mee. Ja, het kan even wennen zijn als je op een acupressuurmat gaat liggen. Mijn ervaring is dat je er al snel in wegsmelt en je na een paar minuten niet veel meer van de puntjes voelt. Wel kan je huid warm worden, wat betekent dat de doorbloeding op gang komt.

Hoe werkt een spijkermat?

De spijkermat heeft zijn wortels in de traditionele Chinese geneeskunde, waar acupressuur al duizenden jaren wordt gebruikt om verschillende gezondheidsproblemen te behandelen. De drukpunten van de spijkermat voeren druk uit op de energiebanen van het lichaam, net als bij een acupressuurmassage. Een acupressuurmat is natuurlijk wel een stuk makkelijker te gebruiken én veel goedkoper, want deze kost over het algemeen nog minder dan één massage.

Spijkermat

Wat zegt de wetenschap?

De afgelopen jaren is er regelmatig onderzoek gedaan naar het effect van een spijkermat. Er zijn onder andere onderzoeken uitgevoerd in Amerika (1999), Zweden (2011) en Duitsland (2016). Laatstgenoemde studie werd uitgevoerd onder 91 deelnemers die chronische en/of terugkerende rugpijn ervaarden. Zij hebben de mat gebruikt over een periode van 14 weken.

Drie opvallende conclusies uit dit onderzoek:

  • Een spijkermat kan zorgen voor directe vermindering van (rug)pijn.
  • Medicijngebruik om de rugpijn te verminderen nam af.
  • Het kan ervoor zorgen dat je beter ontspant en hierdoor een verbeterde slaapkwaliteit ervaart.

Bronnen:

Wat zijn de voordelen van een spijkermat?

Er zijn vier opvallende voordelen te noemen van liggen op een spijkermat:

1. Pijnverlichting

Pijnverlichting en -vermindering van pijn in de rug, nek en schouders is het meestgenoemde voordeel. Door de drukpunten te stimuleren, kan de mat helpen om spierspanning te verlichten en pijnsignalen naar de hersenen te blokkeren.

2. Verbeterde doorbloeding

De druk van de puntjes op de huid kan de bloedcirculatie bevorderen, wat kan bijdragen aan een betere zuurstofvoorziening van de spieren en weefsels. Dit kan helpen bij het herstel na fysieke inspanning en het verminderen van ontstekingen. In mijn geval – ik heb een RSI-arm – helpt het dus ook bij de blokkades in mijn schouder.

3. Stressvermindering en ontspanning

Na een aantal keer oefenen ervaar je vanzelf een steeds diepere staat van ontspanning wanneer je op een acupressuurmat ligt. De drukpunten stimuleren het vrijkomen van endorfine, wat pijnonderdrukkend werkt en zorgt voor een geluksgevoel.  

4. Verbeterde slaapkwaliteit

Sommige mensen vinden dat het gebruik van de acupressuurmat voor het slapengaan hen helpt om sneller in slaap te vallen en dieper te slapen. Dat alleen al is voor veel mensen het proberen waard.

Zelf ervaar ik vooral pijnverlichting, verbeterde doorbloeding en ontspanning. Gelukkig ben ik van nature al een goede slaper, dus over dat voordeel kan ik zelf niet veel zinnigs zeggen, maar ik kan me voorstellen dat het één het ander versterkt.

Waar kan ik een spijkermat kopen?

Bij het kiezen van een spijkermat is het belangrijk om te letten op de kwaliteit van het materiaal, het comfort en de duurzaamheid. Een goede acupressuurmat kan een waardevolle investering zijn in je gezondheid en welzijn, en kan je helpen om op een natuurlijke manier te ontspannen en pijn te verlichten.

Spijkermatten zijn tegenwoordig breed verkrijgbaar, zowel online als in fysieke winkels. Mijn spijkermat is van BrellaVio. In deze webshop vind je verschillende kleuren en stoffen, maar ook spijkerkussens en een handige opbergtas.

Tot en met 31 juli ontvang je maar liefst 20% (!!) korting op de nieuwste spijkermat met de code CRISTA20.