Skip to main content

Er wordt tegenwoordig al veel meer over gesproken, maar wat is hoogsensitiviteit nu precies? Hoogsensitiviteit is een eigenschap die steeds meer aandacht krijgt in onze moderne samenleving. Toch is het voor veel mensen nog niet duidelijk wat het precies betekent. Het verwijst naar een diepgaande manier van verwerken en reageren op prikkels uit de omgeving. Mensen die hoogsensitief zijn, ervaren vaak een intensiteit en subtiliteit in hun waarnemingen en emoties die anderen wellicht niet zo sterk beleven. In de blog ‘Wat is hoogsensitiviteit?’ vertel ik je wat hoogsensitiviteit precies inhoudt, hoe het zich manifesteert en welke voordelen en uitdagingen ermee gepaard gaan.

Wat is hoogsensitiviteit of hoogsensitief zijn?

De term hoogsensitiviteit, ook wel bekend als HSP (Highly Sensitive Person) werd in de jaren 90 geïntroduceerd door Dr. Elaine Aron, een Amerikaanse psycholoog. Ze ontdekte dat ongeveer 15-20% van de bevolking hoogsensitief is. Hoewel hoogsensitiviteit vaak als een eigenschap wordt gezien die voorkomt bij introverte mensen, kunnen hoogsensitieve personen zowel introvert als extravert zijn.

Mensen die hoogsensitief zijn hebben een gevoeliger zenuwstelsel, waardoor ze diepgaander prikkels uit hun omgeving oppikken en verwerken. Dit kan zich uiten in verschillende aspecten van het dagelijks leven, zoals het diepgaand verwerken van informatie en ervaringen, het intens ervaren van emoties, gevoelig zijn voor prikkels en een scherp oog voor detail hebben. Hoogsensitiviteit is een karaktereigenschap, geen ziekte of aandoening.

Wat is hoogsensitiviteit

Hoogsensitiviteit kenmerken

Hoogsensitiviteit wordt gekenmerkt door een diepgaande verwerking van prikkels uit de omgeving en een gevoeliger zenuwstelsel. Kenmerken van hoogsensitiviteit zijn bijvoorbeeld:

 1. Intensiteit van emoties: Hoogsensitieve mensen ervaren emoties vaak intenser en diepgaander dan anderen. Ze kunnen diep geroerd worden door kunst, muziek en natuurlijke schoonheid, maar ook hevig reageren op stressvolle of verdrietige situaties.
 2. Diepgaande verwerking: Ze nemen subtiele details en nuances waar die niet-hsp’ers mogelijk missen. Ze denken diep na over informatie en ervaringen en hebben vaak een rijke innerlijke wereld.
 3. Gevoeligheid voor prikkels: Hoogsensitieve personen zijn gevoelig voor externe prikkels zoals fel licht, harde geluiden, sterke geuren en drukke omgevingen. Ze kunnen snel overweldigd raken en hebben behoefte aan rust en hersteltijd.
 4. Empathie en compassie: Ze zijn vaak empathisch en voelen de emoties van anderen sterk aan. Ze hebben een natuurlijke neiging om anderen te begrijpen en te ondersteunen.
 5. Intuïtie: Hoogsensitieve personen hebben vaak een sterke intuïtie en zijn gevoelig voor veranderingen in hun omgeving. Ze kunnen subtiele signalen oppikken en hebben een goed gevoel voor wat wel en niet klopt.
 6. Diep reflectief: Ze zijn vaak zeer reflectief en introspectief. Ze hebben behoefte aan tijd alleen om hun gedachten en gevoelens te verwerken en te begrijpen.
 7. Creativiteit: Veel hoogsensitieve mensen zijn creatief en hebben een sterke verbeeldingskracht. Ze kunnen kunstzinnig zijn, schrijven, schilderen of andere creatieve uitlaatkleppen vinden.

Hoewel deze kenmerken vaak voorkomen bij hoogsensitieve personen, is het belangrijk op te merken dat hoogsensitiviteit zich op verschillende manieren kan uiten en dat niet alle hoogsensitieve mensen dezelfde eigenschappen in dezelfde mate hebben. Op de vraag ‘wat is hoogsensitiviteit voor jou?’ kan iedere hsp’er dus anders reageren.

Is er een hsp diagnose?

Vraag je je af: ben ik hoogsensitief? Dat snap ik als geen ander. Omdat hoogsensitiviteit geen aandoening is maar een persoonlijkheidskenmerk, kan er geen officiële hsp diagnose worden gesteld. Wel kan een gespecialiseerde coach of psycholoog je helpen te ontdekken of je hoogsensitief bent. Ook zijn er online tal van testjes te vinden, maar ik raad je altijd aan om er met iemand over te praten. Het kan namelijk ook zijn dat je hooggevoelig bent. Hooggevoelig en hoogsensitief zijn twee verschillende dingen, die wel veel met elkaar gemeen hebben. Hooggevoeligheid is tijdelijk, hoogsensitiviteit niet.

Schaam je vooral niet als je toch een hsp diagnose wil hebben; het kan je namelijk onwijs op weg helpen om te ontdekken wie je bent, wat jou wel en niet dient en hoe je jouw leven op een manier kunt inrichten die goed bij jou past.  

Voordelen van hoogsensitiviteit

Hoewel hoogsensitiviteit soms als een uitdaging wordt gezien, brengt het ook veel voordelen met zich mee:

 1. Diepgaand begrip: Hoogsensitieve mensen hebben vaak een diepgaand begrip van complexe situaties en kunnen empathisch reageren op anderen.
 2. Creativiteit: De subtiliteit en diepgaande verwerking van prikkels kunnen de creativiteit stimuleren. Veel kunstenaars, schrijvers en musici zijn hoogsensitief.
 3. Intuïtie: De gevoeligheid voor nuances stelt hoogsensitieve personen in staat hun intuïtie te volgen en vaak accuraat te zijn in hun besluitvorming.
 4. Empathie: Hoogsensitieve mensen zijn vaak goede luisteraars en hebben een natuurlijke neiging om anderen te begrijpen en te ondersteunen.

Uitdagingen van hoogsensitiviteit

Hoewel hoogsensitiviteit veel positieve aspecten heeft, zijn er ook uitdagingen waar je mee te maken kunt krijgen:

 1. Overprikkeling: Te veel prikkels kunnen overweldigend zijn en leiden tot stress en vermoeidheid. Het vinden van een balans tussen activiteit en rust is cruciaal voor een hsp’er.
 2. Perfectionisme: Hoogsensitieve mensen kunnen streven naar perfectie en zichzelf onder druk zetten om aan hoge standaarden te voldoen.
 3. Overanalyse: De neiging tot diepgaande verwerking kan leiden tot overanalyse van situaties, waardoor het moeilijk kan zijn om beslissingen te nemen.
 4. Grenzen stellen: Het is belangrijk voor hoogsensitieve personen om grenzen te stellen en voor zichzelf te zorgen, omdat ze vaak geneigd zijn zichzelf weg te cijferen voor anderen.
Wat is hoogsensitiviteit

Het omarmen van hoogsensitiviteit

Hoogsensitiviteit is dus een eigenschap die zowel uitdagingen als voordelen met zich meebrengt. Het is belangrijk voor hoogsensitieve personen om zichzelf te accepteren en te leren omgaan met de unieke aspecten van hun gevoeligheid. Door zelfzorg, het stellen van grenzen en zich te omringen door een ondersteunend netwerk, kunnen hoogsensitieve mensen hun krachten benutten en een leven leiden waarin ze hun gevoeligheid omarmen als een waardevolle eigenschap.

Wat is hoogsensitiviteit voor mij? Een geweldige karaktereigenschap die mijn leven absoluut verreikt, maar die er ook voor heeft gezorgd dat ik mezelf écht in de spiegel moest aankijken. Het is een proces; een reis zonder bestemming, maar dan wel een hele gave.

Zie hoogsensitiviteit vooral als iets moois. Het stelt je in staat om het leven intens te beleven. Het kan een zoektocht zijn om te ontdekken hóe je dat dan precies doet, maar die reis aangaan is in mijn ogen het mooiste wat je voor jezelf kunt doen.

Leave a Reply