Skip to main content

Tijdens mijn minor op het hbo volgde ik een cursus ‘Mindfulness tijdens de studie’. Ik kon mijn studiegenoten niet bijbenen in het sociale leven dat zij hadden. Lang verhaal kort: tijdens de intake zei de psycholoog tegen me dat ik weleens hoogsensitief kon zijn. Met heel veel weerstand verliet ik het pand, om thuis meteen een groot onderzoek te starten op Google: ben ik hoogsensitief? Het korte antwoord is ja, ik ben hoogsensitief. En nee, dat ‘label’ heb ik mezelf niet gegeven, al wist ik na 5 minuten Googelen al genoeg. Ik had er geen psycholoog voor nodig om te concluderen dat ik hartstikke hoogsensitief ben.

In de blog ”Hoe kwam ik erachter dat ik hoogsensitief ben?” vertel ik je het volledige verhaal. Vraag jij je ook af of je hoogsensitief bent? Ik ga je in deze blog helpen antwoord te vinden op deze vraag.

Hoogsensitief kenmerken

Wat is hoogsensitiviteit nu precies? Hoogsensitiviteit is een karaktereigenschap, waardoor je meer prikkels waarneemt en verwerkt dan de meeste mensen. Het is geen ziekte of aandoening. Er zijn een aantal hoogsensitiviteit kenmerken die karakteriserend zijn voor hsp’ers. De lijst met kenmerken is lang, maar dit zijn de belangrijkste:

 • Sterk ontwikkelde zintuigen
 • Groot inlevingsvermogen
 • Analytisch
 • Oog voor detail
 • Snel moe zijn na sociaal contact
 • Veel behoefte aan tijd voor jezelf
 • Van rust houden
 • Aanvoelen en opnemen van emoties van anderen
 • Heftige emoties, zowel negatieve als positieve
 • Besluiteloosheid
 • Opgejaagd voelen
 • Hooggevoelig zijn (lees ook: Hoogsensitiviteit en hooggevoeligheid: wat is het verschil?)
 • Perfectionistisme
 • Rijke innerlijke belevingswereld
 • Creatief zijn

Iedere hsp’er is uniek en bijna niemand voldoet aan al deze kenmerken. Ben je gevoelig voor prikkels en herken jij jezelf in een aantal van deze kenmerken? Dan ben je misschien ook wel een hsp’er, maar het hoeft niet zo te zijn.

Hsp diagnose

Hoogsensitiviteit is een persoonlijkheidskenmerk en dus geen ziekte. Je hebt geen hoogsensitiviteit, je bent hoogsensitief. Doordat hoogsensitiviteit geen ziekte is, is er ook geen officiële diagnose die kan worden gesteld. De meeste hsp’ers hebben voor zichzelf de hsp diagnose gesteld, omdat ze zich herkennen in de kenmerken van hoogsensitiviteit. Voor mij werkte het heel fijn om er met iemand over te praten die verstand heeft van hoogsensitiviteit en kon bevestigen dat ik inderdaad een hsp’er ben.

Vind je het lastig om voor jezelf te bepalen of je hsp’er bent? Begrijpelijk! Online zijn er testen te vinden die je helpen met het krijgen van antwoord op de vraag: ‘ben ik hoogsensitief?’

Test: ben ik hoogsensitief?

Eén van de hsp-testen die ik heb gedaan, is de test van het Psychologiemagazine. Dit magazine schrijft vaak over hsp en heeft een hsp-test ontwikkeld, die je op hun website kunt doen. De test is gebaseerd op de bevindingen van wetenschapper Elaine Aron, de grondlegger van het begrip hoogsensitiviteit. Je kunt hier de test doen om te ontdekken of je hsp bent.

Ook deze test is ontwikkeld op basis van de inzichten van Elaine Aron, aangevuld met de nieuwste wetenschappelijke inzichten. Je kunt de test voor jezelf invullen en mocht je vermoeden dat je kind hoogsensitief is, dan kun je deze test ook voor hem of haar invullen.

Wil je een uitgebreidere hsp-test doen? Met deze test onderzoek je of er bij jou sprake is van hoogsensitiviteit. Daarnaast kijkt de test ook naar gevoeligheden op andere vlakken, voor een completer beeld.

Behandeling van hsp

Ben je tot de conclusie gekomen dat je hoogsensitief bent? Dan vraag je jezelf misschien af wat je nu moet doen. Er is niet iets wat je móet doen met de hsp ‘diagnose’, wel dingen die je kúnt doen. Het is maar net in hoeverre jij last hebt van jouw hoogsensitiviteit. Ik was vooral op zoek naar manieren om ermee om te gaan en er uiteindelijk juist mijn kracht van te maken.

Er is geen behandeling om hoogsensitiviteit te verhelpen. Je bent nu eenmaal zo. Wel kun je hulp zoeken om te leren omgaan met hsp. Er zijn genoeg professionals die alles weten over hoogsensitiviteit. Het is in mijn ogen vooral belangrijk dat je accepteert dat je een hsp’er bent. Door aanpassingen te doen in je leven, kun je het leven als hoogsensitief persoon makkelijker maken voor jezelf. Je zult merken dat je er óók heel veel profijt van kan hebben.

Vergeet niet om met de mensen om je heen te praten over je hsp diagnose en de kenmerken van hoogsensitiviteit waar jij mee te maken hebt. Op deze manier kunnen zij jouw gedrag beter plaatsen en voel je hopelijk meer ruimte om vaker voor jezelf te kiezen.

Ben je hoogsensitief?

Beantwoord jij de vraag ‘ben ik hoogsensitief’ volmondig met ja? Gefeliciteerd! Welkom bij de groep van 20% van de mensheid met deze mooie eigenschap. Want dat is het echt. Onthoud dat je nog steeds dezelfde persoon bent. Wel helpt de hsp diagnose je bij het verklaren van je gevoelens en gedrag.

Het kan fijn zijn om je verder te verdiepen in hoogsensitiviteit, bijvoorbeeld door een boek te lezen over dit onderwerp. Aan deze 5x de beste boeken voor hsp’ers, heb ik als hsp’er veel gehad. Ook heb ik meer blogs geschreven, speciaal voor hsp’ers. Neem vooral een kijkje en kom nog meer te weten over deze mooie karaktereigenschap.