Meditatie is al eeuwenoud en toch wordt het de laatste tijd steeds populairder. Hoe komt dat? Door ons drukke bestaan en onze samenleving vol prikkels, is de stilte precies waar mensen behoefte aan hebben. Het is wetenschappelijk bewezen dat mediteren werkt tegen stress, rust brengt en je gelukkiger gemaakt. Maar hoe begin je? Dat leg ik je graag uit.
Je hoofd leegmaken met meditatie
In de huidige samenleving wil iedereen jouw aandacht. De enorme hoeveelheid advertenties van bedrijven, sociale media-meldingen die dag en nacht doorgaan en jouw partner of gezin vragen continu om jouw aandacht. Er komt geen einde aan. Als hsp’er kunnen deze prikkels nog intenser binnenkomen, waardoor je overprikkeld raakt. Mediteren helpt jou om je hoofd leeg te maken, innerlijke rust te vinden en om te gaan met overprikkeling. Vind je het moeilijk om als hsp te ontspannen? Lees dan eerst de blog ‘als hsp niet kunnen ontspannen’.
5 stappen om te beginnen met meditatie
Ik kan me voorstellen dat je geen idee hebt waar je moet beginnen. Met deze 5 stappen weet ik zeker dat je in no time een begin hebt gemaakt. Mijn grootste tip is om jezelf de tijd te gunnen. Het hoeft niet perfect.
Stap 1: Plan tijd in voor meditatie
Het is lastig om tijd voor jezelf in te plannen. Zeker als hsp kan het lastig zijn, omdat je een hoog verantwoordelijkheidsgevoel hebt. Om te beginnen met mediteren kan het helpen om een afspraak met jezelf te maken. Zet deze in je agenda en maak er ook echt een commitment van. Een afspraak met jezelf is minstens net zo belangrijk en waardevol, als een afspraak met een ander.
Een moment in de ochtend, vlak nadat je wakker bent geworden, werkt voor veel mensen heel prettig. Voordat de hectiek van de dag begint, heb je al een momentje voor jezelf genomen. Ook een avondmeditatie voordat je gaat slapen, is fijn voor rust in je hoofd en helpt je om beter in slaap te vallen.
Stap 2: Maak het jezelf comfortabel met de juiste meditatiehouding
Zorg dat als je mediteert, je comfortabel zit of ligt. Leg jezelf niet te veel druk op om de hele meditatie op een bepaalde manier te blijven zitten. Een slapend been of een tintelende arm is voor niemand fijn. De ‘lotus’ is de bekendste meditatiehouding. Je zit dan rechtop en stabiel met je rechterbeen over je linkerbeen en andersom. Als liggend mediteren voor jou fijner is, ga dan lekker liggen. Mediteren moet vooral goed voelen!
Stap 3: Begin klein en laat gedachtes toe
Het is belangrijk om klein te beginnen. Probeer je meteen de eerste keer een uur te mediteren? Dat werkt waarschijnlijk niet. Start eens met 3 of 5 minuten en kijk of dit voor jou ontspannend werkt. Wist je dat met een kopje thee in je hand naar buiten kijken ook al een vorm van meditatie is? Je kunt ook muziek opzetten en je ogen dichtdoen. Of wat dacht je van mediteren op een spijkermat? Deze brengt je meteen in een diepere ontspanning, al kan het de eerste minuut een beetje wennen zijn.
Gedachtes tijdens mediteren zijn volledig normaal. Laat ze er zijn en focus op je ademhaling. Probeer geen dialoog aan te gaan met je gedachtes. Zie ze als wolkjes die voorbijdrijven en ga er niet mee in gesprek. Laat ze voor wat het is en oordeel er ook niet over. Mediteren is iets wat je moet leren, dus gun jezelf die tijd.
Stap 4: Doe een begeleide meditatie
Een begeleide meditatie werkt voor beginners het fijnst. Je kunt je concentreren op de stem van de begeleider. Dit leidt al een beetje af van jouw eigen gedachtes. De meditatie-oefeningen van Meditation Moments zijn hier perfect voor geschikt. Per meditatie kun je aangeven hoelang je de meditatie wil volgen. Er zijn verschillende begeleiders die je door de meditatie begeleiden. Meditation Moments is een app die je kunt downloaden en is ontwikkeld door Michael Pilarczyk (bekend van de boeken Master your Mindset en Je bent zoals je denkt).
Stap 5: Maak van mediteren een routine
Probeer van meditatie een routine te maken. Voeg het toe aan de routine die je al hebt. Je poetst bijvoorbeeld elke dag je tanden, voordat je naar je bed gaat. Mediteer dan gelijk voor of nadat je je tanden hebt gepoetst. Of pak elke ochtend standaard voor of na je ontbijt 10 minuten voor jezelf. Zo maak je er het snelst een gewoonte van.
Wil je weten wat ik doe om te ontspannen als hsp’er of wil je meer inspiratie op het gebied van ontspanning, meditatie en gezondheid?