Skip to main content

De trend is je vast niet ontgaan: steeds meer mensen zijn bezig met hun persoonlijke ontwikkeling. Wat mij betreft een positieve beweging, want leven in de huidige maatschappij is niet altijd makkelijk. Boekenwinkels liggen vol met diverse mindset boeken. Vooral de boeken van Michael Pilarczyk zijn ontzettend populair en ook ik ben groot fan. In deze blog lees je meer over hem en zijn boeken.

Wie is Michael Pilarczyk?

Michael Pilarczyk, beter bekend als Mister Mindset, is bekend van zijn mindset boeken. Je kunt hem ook (her)kennen van zijn carrière als radio dj bij radio 538 of VJ bij TMF. Daarnaast is Michael Pilarczyk presentator geweest bij RTL4, waar hij veel beroemdheden mocht interviewen. Denk aan Robbie Williams, Sandra Bullock, Janet Jackson en Giorgio Armani. Het geheim van succesvolle mensen heeft hij altijd erg interessant gevonden. Waarom lukt het deze mensen wel, maar anderen niet? Een kijkje in hun leven, gedachten en gewoonten, leerde hem waardevolle lessen die hij verwerkt in zijn boeken. Zijn boeken staan uiteraard in mijn top 10 boeken over zelfontwikkeling.

Waarom ik zo’n fan ben van mindset boeken

Laat ik vooropstellen dat mindset boeken en zelfhulpboeken niet bij iedereen een goede reputatie hebben. Doodzonde, want in mijn ogen zijn deze boeken juist heel waardevol en belangrijk. Het leert je wat je op school niet leert. Het zijn de dingen die je zelf moet uitvinden in het leven. Allemaal leuk en aardig, maar een beetje hulp daarbij is niet verkeerd. Mensen die mindset boeken niks vinden, zijn misschien (nog) niet zo goed in zelfontwikkeling. Of vinden het niet nodig en zien het nut er niet van in. Een gemiste kans in mijn ogen.

Ik verslind mindset boeken. Het leert me namelijk enorm veel over het leven. Over mezelf. Over mijn gedachten en hoe ik de regie kan nemen. Jarenlang zag ik mezelf als slachtoffer van het leven. Niet dat ik erge dingen heb meegemaakt, maar alles wat gebeurde zag ik als iets dat mij ‘overkwam’. Ik gaf dan ook graag de schuld aan een ander. Had ik een onvoldoende? Tja, het was thuis niet rustig genoeg om te studeren. Lekke band? Pff, wie gooit er dan ook een punaise op straat?!

Onzin natuurlijk. Ik ging op een enorm destructieve manier om met alles wat er op mijn pad kwam. Mindset boeken leerden mij dat je bent wat je denkt. Je hebt zoveel invloed op je gedachten. Niet per se op gebeurtenissen, die gebeuren nu eenmaal. Maar jij bepaalt hoe je ermee omgaat. Die lessen zijn voor mij zo waardevol; de prijs van een boek is daarbij verwaarloosbaar.

Mijn favoriete mindset boeken van Michael Pilarczyk

Natuurlijk ben ik in het bezit van (bijna) alle boeken van Michael. De rijkste man van Babylon en Het geheim van levenskracht liggen nog in de kast op mij te wachten. Onderstaande boeken zijn geweldig. Ik heb er veel van geleerd en weet zeker dat ze ook heel waardevol kunnen zijn voor jou.

1. Master your Mindset

Laten we beginnen met mijn favoriet. Het boek Master your Mindset heeft echt mijn leven veranderd. Dat klinkt misschien wat dramatisch, maar ik overdrijf niet. Op retreat in 2019 kwam ik voor het eerst in aanraking met de naam Michael Pilarczyk. Ik had nog nooit van hem gehoord; ik was immers nog maar net begonnen met mijn reis naar persoonlijke ontwikkeling. De Engelse versie van Master your Mindset stond in de boekenkast in de villa waar we verbleven. Na 2 bladzijdes te hebben gelezen, besloot ik meteen het boek voor mijzelf te bestellen. Een cadeau voor mezelf als ik thuis kwam. En wát voor cadeau.

Master your Mindset is Michael zijn grootste succes. Met meer dan 250.000 verkochte exemplaren mag hij het een absolute bestseller in Nederland noemen. In dit boek beschrijft hij zijn eigen ervaringen. Bijvoorbeeld hoe zijn interesse in geld en mindset ooit is begonnen, hoe zijn vierjarige zeilreis is verlopen, hoe hij als succesvolle miljonair al zijn geld verloor op de beurs en hoe zijn spirituele reis is begonnen. Daarnaast staan er superveel vragen in dit boek die tot zelfinzicht leiden en je helpen om jouw mooiste leven in kaart te brengen. Iets waar ik nog nooit mee bezig was geweest.

De vragen en informatie in dit boek triggerden mij enorm. Waarom had ik hier nog nooit iets over gehoord? Waarom werd mij dit op school niet verteld? Ik had het gevoel dat ik 10-0 achterstond en tegelijkertijd ontvlamde er iets in mij. Hoe ik mij voel, hoe ik denk en hoe ik met het leven omga, heb ik dus grotendeels zelf in de hand? Wauw. Het deed best een beetje pijn hoor, want ineens moest ik mezelf in de spiegel aankijken. Dat is niet altijd leuk. Mijn ego kreeg een klap, maar mijn leven werd erdoor verrijkt. Mocht je twijfelen welke van alle mindset boeken je als eerste wil lezen, begin dan absoluut bij Master your mindset. Wat mij betreft het beste zelfhulpboek dat er is.

2. Think and Grow Rich

Michael Pilarczyk is geboren in Polen, maar groeide op in Nederland. Hij volgde zijn dromen en paste onbewust de principes toe van Think and Grow Rich. Hij werd op jonge leeftijd al miljonair, verloor al zijn geld en werd opnieuw miljonair.

Het boek van Napoleon Hill gaat over hoe je geld aantrekt met de juiste mindset. Een mindset die Michael zelf ook goed beheerst. Hij heeft deze bestseller vertaald en uitgebracht in Nederland. Onlangs heeft Michael dit boek herschreven in een modernere en toegankelijkere taal. Dat is wat mij betreft heel positief, want ik vond dit één van de lastigere mindset boeken om te lezen. Juist dat daagde me ook uit, want het zorgde ervoor dat ik langer stilstond bij de informatie die hij geeft en hele pagina’s meerdere keren las.

3. Je bent zoals je denkt

Je bent zoals je denkt focust zich op hoe gedachtes je realiteit vormen. Het leven vormt zich namelijk naar jouw gedachtes. Als je eenmaal begrijpt hoe dit werkt, kun je je mooiste leven leiden. Jouw mooiste leven. Want vaak leven we nog veel te veel naar de wensen en verwachtingen van anderen.

Dit boek is gebaseerd op twee andere boeken: As a Man Thinketh van James Allen en The Science of Getting Rich van Wallace D. Wattles. Het is een dunner boek in makkelijke taal. In no time heb ik Je bent zoals je denkt verslonden. Fijn dus, als je niet zo van lezen houdt maar wel wil kennismaken met mindset boeken.

Dit zelfhulpboek helpt je onder andere te begrijpen hoe je gedachtes werken en hoe je (spiritueel) rijk wordt. Vind je dit interessante onderwerpen? Check voor meer boekinspiratie mijn favoriete zelfhulpboeken.

Andere mindset boeken

Naast de boeken van Michael Pilarczyk, ben ik ook groot fan van de mindset boeken van Kelly Weekers. Zij schreef Happy Life 365 en De kracht van keuze. Wat ik zo mooi vind aan de boeken van Kelly, is de laagdrempeligheid. Ben je nog helemaal nieuw in de wereld van zelfontwikkeling en mindset? Dan laten deze boeken je hier op een fijne manier kennismaken.

Ben je nieuwsgierig naar mindfulness boeken? Ontdek welke ik aanraad. Wil je meer inspiratie op het gebied van zelfontwikkeling?