Skip to main content

Als klein meisje was ik al gek op lezen. Ik verslond de boeken van Francine Oomen en Carry Slee. Mijn bibliotheekabonnement werd goed gebruikt en de boeken gingen daar jarenlang als warme broodjes over de toonbank. Toen ik in 2019 begon met zelfontwikkeling, volgden al snel de zelfhulpboeken en andere non-fictie. In deze blog neem ik je mee in een aantal van mijn favoriete zelfhulpboeken.

Wat is een zelfhulpboek?

Laat ik beginnen met de term zelfhulpboek. Ik heb er geen hekel aan, maar vind dat het ook niet altijd heel positief gebruikt wordt. Een zelfhulpboek lost niet op magische wijze al je problemen op. Wel kan het je helpen om aan je mindset en psychische gezondheid te werken. Dat is ook wat het voor mij doet, maar dat betekent niet dat ik nooit hulp heb ingeroepen van coaches of psychologen.

Ik vind het heerlijk om me te blijven ontwikkelen, zowel persoonlijk als zakelijk. Als moeder, als hsp’er, als partner en ‘gewoon’ als mens. Zelfhulpboeken geven mij veel inspiratie, tips en houvast om met het leven om te gaan. Maar ook om zelf te veranderen waar ik dat nodig vind. Niemand is perfect, ik ook zeker niet. Zelfhulpboeken motiveren mij, zeker als ik er even doorheen zit.

Beste zelfhulpboeken

Wat de beste zelfhulpboeken zijn, is natuurlijk heel persoonlijk. Dit zijn 3 van mijn favorieten.

Master your mindset – Michael Pilarczyk

Natuurlijk is Master your mindset van Michael Pilarczyk mijn favoriete zelfhulpboek. Dit is het eerste zelfhulpboek dat ik in 2019 las en is één van de beste boeken over mindset die ik heb gelezen. Het heeft zoveel in werking gezet en veranderd, dat dit echt mijn lievelingsboek is geworden. Inmiddels ligt de meest recente versie ook in mijn boekenkast. Die mag ik dus nog lezen. Dit soort boeken lees ik vaker dan één keer, het worden een soort collector items.

Master your mindset leert je het begrijpen van je eigen denkwijze en hoe je die kunt veranderen om de kwaliteit van je leven te verbeteren. Dit was een enorme eyeopener voor mij. Ik vond namelijk dat altijd alles aan een ander lag. Ook snapte ik niet waarom ik me vaak zo rot voelde. Dit boek heeft mij laten inzien dat het antwoord, en dus de oplossing, in mijzelf liggen. Dat alleen ík de verantwoordelijkheid heb over mijn leven. Niemand komt mij redden, ik moet het zelf doen. Hoe ik denk, bepaalt mijn dag. En hoe ik met situaties omga, kies ik ook zelf. Daar heb ik veel invloed op.

Dat besef vond ik best pittig hoor, want dat betekende dat ik mezelf aan moest kijken. Dat ik zelf de verantwoordelijkheid moest nemen. Ik kon me niet meer verschuilen. En wat blijkt? Die verantwoordelijkheid nemen maakt me gelukkiger dan ooit!

Patronen doorbreken – Hannie van Genderen

Veranderen is niet makkelijk en zeker niet altijd leuk. Ingesleten patronen zijn heel moeilijk te doorbreken. We doen poging na poging, maar slagen er vaak niet in om het écht anders te gaan doen. In dit boek leer je met behulp van schematherapie hoe je hardnekkige patronen kunt doorbreken.

Op de voorkant van het boek Patronen doorbreken staat ‘negatieve gevoelens en gewoonten herkennen en veranderen’. Dit triggert mij enorm, want ik had er inmiddels een hele studie van gemaakt om aan mezelf te werken en minder opgefokt en overprikkeld te worden. Ook dit boek gaat je leven niet veranderen; dat moet je toch echt zelf doen, maar het is wel een fijne duw in de rug om die negatieve patronen te doorbreken.

Leven met hooggevoeligheid – Susan Marletta Hart

In mijn zoektocht naar wat hooggevoeligheid (ofwel hoogsensitiviteit) is, heb ik natuurlijk veel boeken gelezen over dit onderwerp. Leven met hooggevoeligheid heeft mij geleerd dat ik geen slachtoffer hoef te zijn van mijn sensitiviteit, dat ik zelf veel invloed heb op hoe ik me voel en hoe ik het kan inzetten als kracht. Er staan veel praktische tips in over hoe om te gaan met hooggevoeligheid op verschillende gebieden in je leven, zoals op je werk of in relaties met anderen.

De schrijfster legt ook heel mooi uit wat hooggevoeligheid is; een mooie karaktereigenschap en geen diagnose of ziekte. Zeker een aanrader als je hooggevoelig bent en meer over deze eigenschap wil leren. Of als je een hooggevoelig kind hebt, want daar heeft ze ook een hoofdstuk over geschreven. Hoe dan ook: een topboek voor iedereen die meer wil leren over hooggevoeligheid.

Ook zo’n boekenwurm?

Dit zijn 3 van mijn lievelingsboeken. Maar ik heb er veel hoor, dus het was lastig kiezen. Meer lezen over zelfontwikkeling? Check dan mijn top 10 boeken over zelfontwikkeling. Niet mij de schuld geven hè, als jouw boekenkast straks net zo vol is als die van mij! Happy reading. 😊

Leave a Reply