Skip to main content

Er is niks ergers dan je kind met pijn of jeuk zien. Mees zijn huid was al lange tijd droog, maar het ging van kwaad tot erger. Gelukkig hadden we Tiny Todd al in huis, maar toen hij zijn huidje helemaal kapot krabde en het uitgilde tijdens het wassen, heb ik meteen de huisarts gebeld. Conclusie: constitutioneel/ atopisch eczeem. Erfelijk. Shit…

Wat is constitutioneel/ atopisch eczeem?

Er zijn verschillende soorten eczeem. Constitutioneel eczeem, ook wel atopisch eczeem genoemd, is een chronische ontstekingsziekte van de huid. Dit uit zich in jeuk, huidschilfers en roodheid. Deze vorm van eczeem gaat vaak samen met hooikoorts, astma en een voedselallergie.

Mees heeft vooral eczeem op zijn hoofdhuid, gezicht, romp en in zijn knieholtes. De huisarts zag het meteen en raadde voor zijn eczeem een hormoonzalf aan. Hiermee zou het binnen een week aanzienlijk beter zijn en zo konden we het behandelen. De hormoonzalf hebben we geweigerd, want ik wil eerst alle natuurlijke(re) opties die er zijn proberen. Hormoonzalf komt helaas met bijwerkingen en ik voel me er niet prettig bij.  

Een zoektocht naar de oorzaak

Volgens de huisarts is Mees zijn eczeem erfelijk. Dat geloven we direct, want het komt aan beide kanten van de familie voor. Ook komen aan mijn kant van de familie luchtwegontstekingen en huidziekten, zoals astma en psoriasis, voor. Dit schijnt allemaal met elkaar verwant te zijn. Dan sta je dus al 10-0 achter.

Toch konden we ons hier niet bij neerleggen. Naast dat het erfelijk is, zijn wij ervan overtuigd dat er iets getriggerd wordt bij Mees, waardoor hij (meer) last heeft van zijn eczeem. De ene dag valt het mee, terwijl hij de andere dag een opvlamming heeft en zijn huid erg jeukt.

Natuurlijk ben ik er helemaal ingedoken. Er zijn veel aanwijzingen dat de darmgezondheid een grote rol speelt bij eczeem. Dat is al iets, maar hoe kom je er dan achter wáár hij niet goed tegen kan? Ik geef nog borstvoeding en schrap voorlopig gluten en koemelkproducten uit mijn dieet. Daarnaast krijgt Mees geitenmelk in plaats van koemelk en bezoeken we een homeopaat. Wordt vervolgd…

Tiny Todd

In de tussentijd zochten we iets wat Mees zijn huid rustig kan houden. Hij heeft enorme jeuk en krabt veel. Toen was daar Tiny Todd. Ik kreeg het aangeraden via Instagram en besloot het meteen te bestellen. Tiny Todd is voor volwassenen, kinderen en baby’s. Er zitten geen chemische en schadelijke stoffen in. Het hoofdingrediënt is biologisch haver. In overleg met de huisarts besloten we eerst dit te proberen. Een week later zou hij ons bellen om te vragen hoe het ging.

Tiny Todd eczeem creme

Binnen twee dagen zagen we al zoveel verschil. Blij stuurde ik Tiny Todd een berichtje, want wat een opluchting dat ik de jeuk van mijn baby kon verlichten. Uiteindelijk zijn we een mooie samenwerking aangegaan, want zo’n puur en eerlijk merk mag echt gezien worden. Naast de Itch-free crème heeft Tiny Todd ook een zonnebrand, calming lotion en een hair & bodywash. Twee ouders die uit wanhoop zelf een eczeem zalf hebben ontwikkeld ZONDER troep, dat verdient heel veel credits. Tiny Todd is écht de beste vriend van je huid.

Mijn baby heeft weer een zacht huidje. De eczeem is niet weg, maar wel onder controle en bij elke opvlamming kunnen we hem snel verlichting geven. Hopelijk hebben we binnenkort ook de triggers gevonden en kunnen we het van binnenuit aanpakken. Op naar een eczeemvrij leven.

Oh, en de huisarts? Die was onder de indruk en gaf aan geïnteresseerd te zijn in de Tiny Todd crème. Ook hij wil natuurlijk het beste voor zijn patiënten!

Meer weten over onze zoektocht naar een eczeemvrij-leven? Lees mijn andere lifestyleblogs of volg mij op Instagram, want daar deel ik ons verhaal.

Leave a Reply